Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ενότητα 19, Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα το 1862. Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 59-60

Βιντεομάθημα



Η Μηχανή του Χρόνου–Eπ 1–"Όθωνας. Από το πρώτο μνημόνιο του 1842 στην έξωση από την Ελλάδα»


Η εκπομπή παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η βασιλεία του Όθωνα, το Σύνταγμα που αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1844 και την έξωση του βασιλικού ζεύγους το 1862.
Η έρευνα φωτίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εφαρμόστηκε το πρώτο «μνημόνιο» στη Ελλάδα για την εξόφληση των δανείων και τις επιπτώσεις από τις μεγάλες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, όπου μειώθηκαν οι μισθοί υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Η δυσαρέσκεια οδήγησε στη μεγάλη εξέγερση του 1843 έξω από τα Ανάκτορα. Τότε, στρατός και λαός κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας Σύνταγμα και εκλογές. Ο βασιλιάς Όθωνας κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει ακόμα τη διακυβέρνηση του πρώτου πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη, η οποία όμως στιγματίστηκε από τις συναλλαγές και τα ρουσφέτια που γίνονταν την οικία του στην Πλάκα.Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Ζάμπια Αγριμάκη, Άρτεμις Σκουμπουρδή, Κατερίνα Γαρδίκα, Θανάσης Χρήστου, Χριστίνα Κουλούρη, Κώστας Σταματόπουλος, καθώς και ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Γιώργος Ανδρούτσος. Επίσης, μιλούν η καθηγήτρια Διπλωματικής Ιστορίας Λένα Διβάνη, ο καθηγητής Νομικής Σπύρος Βλαχόπουλος, καθώς και η διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ευθυμία Παπασπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.