Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ευριπίδη Ελένη, Πρόλογος, 1η σκηνή, στ. 1-82, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Γ΄ Γυμνασίου



Δες το απόσπασμα από την ταινία «Τρωάδες» του Ευριπίδη (1971), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Πώς παρουσιάζεται η Ελένη στο συγκεκριμένο απόσπασμα και ποια συναισθήματα φαίνεται να νιώθουν οι άλλοι για αυτή;

Στην τραγωδία του Ευριπίδη " Τρωάδες" η σκηνή της συνάντησης Ελένης - Μενελάου είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές. Προβάλλεται ανάγλυφα η μορφή της μοιραίας ανάλγητης γυναίκας, που επιβιώνει σε όλες τις καταστάσεις. Η σκηνή αποδίδεται θαυμάσια από τον Κακογιάννη.

«Οι Τρωάδες είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχασε τους γιους της και βλέπει να χάνονται και οι κόρες της. Το να ξέρουμε πως πρόκειται για την Εκάβη κι όλα αυτά συνέβησαν πριν από 2000 χρόνια, δεν έχει σημασία. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να υπάρχει και σήμερα. Ο Ευριπίδης έγραψε τις Τρωάδες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στη Μήλο, ήθελε -- χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας -- να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στον μιλιταρισμό, στον πόλεμο και στην καταπίεση. Ο Ευριπίδης, ακόμη κι αν επρόκειτο να πληρώσει με εξορία το κουράγιο του, τόλμησε να βγάλει μια κραυγή εξέγερσης. Φτιάχνοντας αυτή την ταινία, ήθελα να ταυτίσω την δική μου κραυγή με την δική του, επειδή και σήμερα πρέπει να αφυπνισθούν οι άνθρωποι.» (Μ. Κακογιάννης)

Παραγωγή: Βρετανία - ΗΠΑ - Ελλάδα (1971)
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Χεπμπουρν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ζενεβιέβ Μπουζόλ, Ειρήνη Παππά, Πάτρικ Μάτζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.