Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ενότητα 7, Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της ελληνικής επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 28-29














Κάλβος Aνδρέας, Ωδή Τετάρτη. Εις τον Ιερόν Λόχον
Διαβάζει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, περιοδικό Η Λέξη 189 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2006)

Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας  
Εκπαιδευτικό βίντεο από τo http://anoixtosxoleio.weebly.com/

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του National Geopraphic
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του National Geopraphic


Φιλική Εταιρεία: Οι πρωταγωνιστές και οι συνθήκες που ευνόησαν την ίδρυσή της | Και εγένετο... Ελλάς | OPEN TV
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια μυστική, παράνομη κι επαναστατική οργάνωση, όπως εξηγεί ο ιστορικός, λέκτορας ΕΚΠΑ, Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος αναφέρεται στις συνθήκες που ευνόησαν την ίδρυσή της από τους Ξάνθο, Τσακάλωφ και Σκουφά, τρεις ανθρώπους από τον κόσμο του εμπορίου, που διέπονταν από έναν εθνικό ενθουσιασμό, από μια «φλόγα» για τη δραστηριοποίησή τους στον μεγάλο στόχο που είχε η Φιλική Εταιρεία.


Φιλική Εταιρεία: Η δράση της και οι μυστικοί κώδικες επικοινωνίας | Και εγένετο... Ελλάς | OPEN TV
Στους βασικούς στόχους της Φιλικής Εταιρείας αναφέρεται ο διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας ΕΚΠΑ, Νίκος Ζέρβας, σύμφωνα με τον οποίο οι Φιλικοί είχαν ως πρότυπό τους τις τεκτονικές στοές της περιόδου εκείνης, που διακρίνονταν από εξαιρετικά φιλελεύθερες, ριζοσπαστικές και προοδευτικές ιδέες. Έτσι αντέγραψαν κάποια στοιχεία από τις τεκτονικές οργανώσεις, όπως τη διαδικασία μύησης νέων μελών ή την σταδιακή ανέλιξή τους στην ιεραρχία και παράλληλα, προκειμένου να κρατήσουν κρυφή της δράση της Εταιρείας από τις οθωμανικές Αρχές χρησιμοποιούσαν και μυστικούς κώδικες επικοινωνίας, όπως το κρυπτογραφικό αλφάβητο.


Η «αόρατη» ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας – Ο ρόλος του Καποδίστρια και του Αλέξανδρου Υψηλάντη | Και εγένετο... Ελλάς | OPEN TV
Τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας καλλιέργησαν τον μύθο της ύπαρξης μιας αοράτου Αρχής που θα συνέβαλλε στην αποτελεσματική οργάνωση του επαναστατικού αγώνα και στην επιτυχή έκβασή του. Άφηναν να εννοηθεί ότι από πίσω είναι μια ισχυρή δύναμη, η Ρωσία ή ακόμα και ο ίδιος ο Τσάρος, στην πραγματικότητα όμως, δεν ήταν παρά ένας μύθος. Στις αρχές του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσέγγισε τον Ιωάννη Καποδίστρια, προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Ο Καποδίστριας είπε «όχι» καθώς θεωρούσε ότι θα υπηρετούσε καλύτερα την ελληνική Επανάσταση από το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Το «ναι» για να αναλάβει την ηγεσία είπε ο υπασπιστής του Τσάρου και ήρωας των Ναπολεόντιων Πολέμων, Αλέξανδρος Υψηλάντης.


Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στην Επανάσταση | Και εγένετο... Ελλάς | OPEN TV
Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, εκ των κορυφαίων Ελλήνων ιστορικών, αναλύει τη φιλοσοφία και τους μυστικούς κώδικες των Φιλικών, αναφέρει πότε έπαψε να υφίσταται η Φιλική Εταιρεία και ποιον ρόλο διαδραμάτισε ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ηγετική μορφή της Φιλικής Εταιρείας.


Φιλική Εταιρεία: Γιατί επελέγη η Οδησσός ως έδρα | Και εγένετο... Ελλάς | OPEN TV
Ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, διευθυντής του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας, εξηγεί το λόγο που επιλέχθηκε η Οδησσός, ελληνική παροικία και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας και μας ξεναγεί στα άδυτα του Μουσείου.


Γιατί ο Υψηλάντης επέλεξε το Ιάσιο για την έναρξη της Επανάστασης | Και εγένετο Ελλάς | OPEN TV
Τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε τη Μολδοβλαχία για την έναρξη της Επανάστασης εξηγεί ο ιστορικός-λέκτορας ΕΚΠΑ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Θεοδωρίδης. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σχετική όμως αυτονομία και για αυτό η παρουσία των Οθωμανών ήταν περιορισμένη, οι ηγέτες της περιοχής ήταν Φαναριώτες και το ελληνικό στοιχείο, στην περιοχή ήταν έντονο. Επιπλέον στις παραδουνάβιες ηγεμονίες υπήρχαν και πολλά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στρατηγικά, ο Υψηλάντης θεώρησε ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να υποστηριχθεί, όχι μόνο από τους Έλληνες της περιοχής, αλλά και από Σέρβους και Βλάχους οπλαρχηγούς.


Ιερός λόχος: Τι ήταν και γιατί κατατροπώθηκε στο Δραγατσάνι | Και εγένετο Ελλάς | OPEN TV
Πώς συγκροτήθηκε ο Ιερός Λόχος, ένα Σώμα 500 εθελοντών, υπό τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, εξηγεί ο διδάκτορας Διοικητικής Επιστήμης και Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Ζέρβας. Ο Ιερός λόχος αποτελούνταν από σπουδαστές στις ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη. Η κατάταξη ήταν εθελοντική και την οργάνωσή τους ανέλαβαν οι αδερφοί Αλέξανδρος και Νικόλαος Υψηλάντης. Οι Ιερολοχίτες διακρίνονταν για τον ιδεαλισμό, το ήθος και την ανιδιοτέλειά τους. Μια από τις ηρωικότερες στιγμές της ελληνικής Επανάστασης, η μάχη του Δραγατσανίου, έμελλε να είναι μοιραία για τον Ιερό Λόχο, καθώς κατατροπώθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.