Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ενότητα 18, Από την άφιξη του Όθωνα έως την 3η Σεπτεμβρίου 1843. Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 57-58


















« Όθωνας, ο Βαυαρός πρίγκιπας, που έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας »
Την ιστορία της ενθρόνισης του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα, δευτερότοκου γιου του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, παρουσιάζει η « Μηχανή του χρόνου » με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Ο 17χρονος Όθωνας εκλέχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1832 από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.
Η « Μηχανή του χρόνου » φωτίζει το πολιτικό παρασκήνιο της ενθρόνισης και εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν ρωτήθηκαν γι’ αυτήν την επιλογή.
Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και μελετητών της περιόδου παρουσιάζεται η έλευση του Όθωνα στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833. Η εκπομπή εντοπίζει τα λιγότερο γνωστά στιγμιότυπα της άφιξης, όταν ο νεαρός άναξ παραπάτησε και στη συνέχεια όταν απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που τον επευφημούσε, τους μίλησε στα Γερμανικά.
Η Ελλάδα της εποχής βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση, η διχόνοια και οι έριδες δεν επέτρεπαν ομαλό πολιτικό βίο και μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια επικρατούσε αναρχία.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό εγκαταστάθηκε η σκληρή αντιβασιλεία των Βαυαρών αξιωματούχων Άρμανσμπεργκ, Μάουρερ και Χάιντεκ που άσκησαν τη βασιλική εξουσία μέχρι την ενηλικίωση του Όθωνα.
Η αντιβασιλεία των Βαυαρών στιγματίστηκε από τη φυλάκιση των αγωνιστών του 1821 και την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Η « Μηχανή του χρόνου » καταγράφει το ιστορικό πλαίσιο της λεγόμενης Βαυαροκρατίας που εξαίρεσε τους οπλαρχηγούς από τη συμμετοχή στο στράτευμα και τους Έλληνες πολιτικούς από τη διοίκηση του κράτους. Στις πρώτες εξεγέρσεις κατά του Οθωνικού καθεστώτος, όπου πρωταγωνίστησαν οι Μανιάτες και οι Μεσσήνιοι, ο βαυαρικός στρατός κατατροπώθηκε και ζήτησε συμβιβασμό.



Ενότητα 18, Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την 3η Σεπτεμβρίου 1843. Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, σελ. 57-58.


https://www.youtube.com/watch?v=YxawBdDZhNM&feature=youtu.be





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.